Aplikacija Ipard baner

Согласно јавниот повик за Мерката 7 „Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси“, од ИПАРД 2 СИ комуникејшн изработува апликации за овој повик. 

Преку оваа мерка се овозможуваат инвестиции во занаетчиски дејности, услуги во земјоделството, во рурален туризам и друго. Кофинансирањето на трошоците е 65% од вредноста на вкупно прифатливите трошоци на инвестициите.

 

Оваа мерка нуди можност за кофинансирање на трошоците за инвестиции во

1. Инвестиции во алтернативно земјоделско производство

 Одгледување на печурки и тартуфи;   Хортикултура (расадници и одгледување на цвеќе и цветни папки, украсни растенија, дрва);

 Производство на семенски и саден материјал;  Одгледување на зајаци;   Одгледување на полжави;  Одгледување на птици за јајца и месо - патки, гуски, мисирки, тетреби, ноеви, емуа и бисерки;

 Одгледување на дивеч;  Пчеларство;  Одгледување на билки, семиња, и други зачински и ароматични растенија;  Насади на дрвја (брзо растечки) за дрвена граѓа и био-маса;  Рибници за производство на слатководна риба.

2. Инвестиции во производство на прехрамбени производи и пијалоци

 Алкохолни производи од грозје или овошје и пиво;  Колачи, тестенини и пекарски производи;  Чај и билни екстракти;  Зачини и билки;

 Слатководна риба, ракови и мекотели

3. Инвестиции во производство на не-прехрамбени производи Сите производствени активности кои се однесуваат на не-прехранбени производи согласно прилог 5 на ова упатство “Листа на прифатливи не-прехрамбени активности по мерка 7 “Диверзификација на фарми и развој на бизниси”.

4. Инвестиции во занаетчиски дејности. Сите дејности пропишани со „Правилник за измена на Правилникот за определување на дејностите кои можат да ги вршат занаетчиите "Службен весник на Република Македонија бр 44/09”

5. Инвестиции во обезбедување на услуги во земјоделството

 Воспоставување и унапредување на ветеринарните служби;  Воспоставување и реновирање на работилници за одржување и поправка на земјоделска механизација, машини и опрема;

 Воспоставување на услуги за изнајмување на земјоделска механизација и машини (машински прстени)

6. Инвестиции во услуги за руралното население

 Услуги за поправка и одржување;  Услуги за теренско (пејсажно) уредување;  Услуги за грижа на домашни миленичиња;

 Услуги за престој и нега (домови за стари лица, за рехабилитација, итн);  Услуги за дневно згрижување на деца;  Обука и образовни центри за било која професија, хоби или целна самонадградба, спорт и рекреација, услуги за поддршка на образование, информатички центри;

 Кино, локална радиодифузија, локална телевизија.

7. Инвестиции во рурален туризам

 Туристичко сместување во внатрешен простор (соби, апартмани, ноќевање и појадок, само-угостителски колиби)

Контактирајте не на 071 386 091 или Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Крајниот рок за поднесување на барањата е 18-ти номеври 2019 година

Медија

Ohrid.